Inilah hasil masakan dari hasil bubu kawat abah tu... :)
Ikan sembilang biasa memang kitaorg (keluarga Mila) akan masak asam pedas lada hitam pekat2. Kalau esoknya ada baki lagi, kuah tu makan dengan roti canai memang sedap.... Tapi Mila ni macam dah takleh nak makan ikan sembilang yang Abah dapat ni ler. Sebabnya ikan tu sangat terasa lemaknya.. atau mungkin rasa dia dah terkimia. Al maklumlah kat Pasir Gudang ni banyak sangat kilang yang membuang sisa kimia kat Selat tebrau ni.. tu yang kadang2 bila dapat ikan takleh nak makan, rasa dia dah lain... Oklah.. apa2 pun ni resepi keluarga Mila, maybe lebih kurang je dengan org lain... :)
Ikan sembilang biasa memang kitaorg (keluarga Mila) akan masak asam pedas lada hitam pekat2. Kalau esoknya ada baki lagi, kuah tu makan dengan roti canai memang sedap.... Tapi Mila ni macam dah takleh nak makan ikan sembilang yang Abah dapat ni ler. Sebabnya ikan tu sangat terasa lemaknya.. atau mungkin rasa dia dah terkimia. Al maklumlah kat Pasir Gudang ni banyak sangat kilang yang membuang sisa kimia kat Selat tebrau ni.. tu yang kadang2 bila dapat ikan takleh nak makan, rasa dia dah lain... Oklah.. apa2 pun ni resepi keluarga Mila, maybe lebih kurang je dengan org lain... :)
Bahan-Bahan
1 Ekor Ikan Sembilang/Pari/Duri/Mayong (anggaran 1.5kg) dibersihkan dengan air asam jawa
2 genggam lada kering yang digunting lalu direndam air panas*
2 Ulas bawang besar*
4 Ulas bawang putih*
1.5 inci kunyit basah/hidup*
1.5 inci halia*
2 peket (RM0.50) lada hitam biji*
1 inci belacan* Semua bahan * dikisar bersama air secukupnya
1 genggam daun kesum - petik daun sahaja direndam air seketika
3/4 cawan air asam jawa yang agak pekat
4 cawan air
garam dan serbuk perasa(jika mahu) secukupnya
1 cawan minyak masak
Cara Masak:
1 Ekor Ikan Sembilang/Pari/Duri/Mayong (anggaran 1.5kg) dibersihkan dengan air asam jawa
2 genggam lada kering yang digunting lalu direndam air panas*
2 Ulas bawang besar*
4 Ulas bawang putih*
1.5 inci kunyit basah/hidup*
1.5 inci halia*
2 peket (RM0.50) lada hitam biji*
1 inci belacan* Semua bahan * dikisar bersama air secukupnya
1 genggam daun kesum - petik daun sahaja direndam air seketika
3/4 cawan air asam jawa yang agak pekat
4 cawan air
garam dan serbuk perasa(jika mahu) secukupnya
1 cawan minyak masak
Cara Masak:
- Panaskan periuk dan minyak masak. Letak bahan yang dikisar. Tumis sehingga garing/pecah minyak. (Berhati-hati sebab masa ni bahan kisar yg bercampur minyak akan tepercik.
- Tuang air, dan tunggu sehingga menggelegak. Perlahankan api lalu letak ikan.
- Biar seminit lalu letaklah air asam jawa dan daun kesum. Kacau rata.
- Letak garam dan bahan perasa(jika mahu) secukupnya. Reneh sehingga ikan masak. Sedia dihidang.
P/S: Orang johor selalu makan asam pedas dengan kicap... Abah Mila kalau bli kicap mesti kicap jenama Jalen... :)
pds x? nk try nnt. hihihi
ReplyDeletesedapnya...terliur...bak nk gak lapor2 ni ha..
ReplyDeletewah. meleleh air liur saya. mana ada semua ni kat india. bila yer nak balik malaysia ni
ReplyDeletecik yayah: Boleh tahan pedas.. kalau nak kurang pedas bleh kurangkan lada kering, kalau nak tambah pedas bleh tambah lada kering..
ReplyDeleteefa: Mila makan kuah dia je.. ikan rasa secubit jer....
aku dr amin: Balik cepat sket... hehehe
fullamak.. nampak sedap...
ReplyDeletekuman "18SX??.." Entry