Iklan

Monday, October 17, 2011

Sup Tulang Merah Terbaik

Dulu-dulu, masa Mila kanak-kanak, rajin gak abah bawak kami sekeluarga ke negara Jiran Singapura. Selalunya dia bawak jalan-jalan waktu puasa... Tapi takdelah dari pagi, dia bawak waktu petang, jadi sampai kat Singapura tu dah dekat nak buka puasa. Memang best. Masa tu dia mesti bawak kitaorg gi kat Geylang Serai. Yerlah waktu tu Johor tak membangun sangat. Takde bazaar ramadhan.. Kat Geylang tu memang banyak bazaar dia.. Meriah lagi. Mila ingat lagi, waktu tu orang jual bunga kat sana siap berpantun-pantun.. memang syok jalan-jalan kat situ. Mak pula mesti beli kain baju untuk raya kat Geylang tu. Yerlah masa tu takde Jakel lg kat JB ni... tukaran duit pun taklah semahal sekarang.
          Selalunya masa nak bukak puasa tu, gerai makan kat Geylang tu memang penuh. Jadi dengan selamba Abah akan bungkus nasi beriyani, kitaorg makan kat dalam van je. hehehe... tapi tetap sedap... Bila dah nak balik tu, kalau lapar, abah akan bawak kitaorg makan Sup Tulang Merah. Sedap sungguh Sup Tulang Merah tu.  Kat Johor ni sekarang ada gak kedai yang jual Sup Tulang Merah tu.. tapi tak sesedap kat Geylang tu ler.
Nak dijadikan kisah.. ahad lepas, Mila ajak asben gi Singapore (nama modern hehehe). Kebetulan birthday Mak Mila hari Sabtu tu.. kira ala-ala nak belanja Mak makan sempena Birthday dia lah tu...
          Cuma kali ni kita org tak pegi makan kat Geylang Serai.. sebab bila Mila google, Sup Tulang Merah ni yang paling terkenal bukan kat Geylang, Tapi kat Beach Road. Dengan Bantuan Tom-tom (ala-ala Garmin) dan cousin Mila Amy, sampai gaklah kitaorg kat Beach Road tu. Sebelum tu Mila ada lah tepon cousin Mila (dia dibesarkan kat Singapore), pasal Beach Road ni... Dia cakaplah, Beach Road tu nama jalan je, bukan tepi pantai pun... Ada 3 gerai jual Sup Tulang Merah tu, pilih jelah yg mana suka... TQ Amy... :) 
          Bila sampai tu, lagi skali Mila tepon Amy.. tanya.. "Eh mie, Food court tu bertingkat-tingkat ke? (Yelah selalu foodcourt/kebayan kat johor ni setingkat je) Kedai tu kat tingkat mana?" Amy cakap.. "ha ah.. kalau nak ikutkan ada 5 tingkat.. ko gi yang tingkat bawah skali tu... ada gerai mamak... kat situlah..." So Mila turun tingkat bawah skali, jalan2 kejap je jumpa gerai tu. Yang Mila ingat nama gerai tu, ada DEEN ngan Haji Kadir. Mila pilih yg Gerai Deen tu jer... (paling dekat)... dan inilah yang kitaorg nikmati masa tu...

 Sup Tulang Merah ($15 untuk 10 ketul tulang)


Mee Goreng Merah/Mamak .. sedap jugak nih! 


Mak menikmati Sup Tulang Merah (Favourite dia & Mila)


First Time Asben Mila rasa Sup Tulang Merah Singapore Mari...

Golden Mile Food Centre, Beach Road.


P/s: Mila tapau gak Sup Tulang Merah Gerai seblah (Haji Kadir).. sedap gak.. pergh.. pasni gilir2 lah makan antara kedai2 tu...

3 comments:

  1. ooo... merah2 semua...bersemangat nak makan!

    ReplyDelete
  2. hi Mila...eh eh cakap pasal kedai DEEN kat beach road gardens tu...baru jer saya gi sana dengan famili 2/3 minggu lepas dan dah upload pics kat blog saya SEMALAM.
    Nanti jenguk yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com
    Kat blog tu topik pasal makan, makan dan makan jer 100% tak der topik lain hehe kebanyakan nye di area JOHOR sebab maklum la orang JB tapi restoren2 kat negeri lain pun ada bila kebetulan saya bercuti jalan2 sana.
    Jangan lupa follow yer blog saya Mila TQ TQ TQ

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...