Iklan

Wednesday, October 12, 2011

Resepi: Peanut Butter Chocolate Bars


Lama jugak x letak resepi kat blog nie.. Kadang2 rasa nak jugak letak resepi ubat2 tradisi dari abah Mila.. Tapi tak berkesempatan lagi nak buat. Sebab Abah kalau bagi resepi dia cakap bahan2 je.. tapi kuantiti bahan dia tak cakap. Kalau Mila tanya lebih2 nanti dia cakap, agak2 jer... huhuu.. tu yang malas tu... 

Hm.. takperlah.. buat Peanut Butter Bar dia minggu lepas.. kadang2 tekak ni nak makan peanut butter.. tapi taknak makan ngan roti.. nak buat biskut, mcm mls plak... Jadi google2 imej, nampak peanut butter bar. Wah... mcm best je... So google lagi resepi2 peanut butter bar... Akhirnya, Mila combinekan beberapa resepi untuk hasil macam kat atas tu.. Boleh tahan rasanya, lemak2 manis.... cuma maybe next time kalau buat, Mila nak guna Peanut Butter yang ada kacang kasar sket... :)

Ok Resepi dia:-
BASE (bahagian bawah sekali)
85g Butter
75g Gula perang
75g Gula castor
85g Peanut Butter
1 biji telur
1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
1/4 Sudu Teh Soda Bikarbonat
95g Tepung gandum
70g Nestum/Oats

Cara-cara:-
1) Panaskan oven 180C.
2) Alaskan dasar dan keliling loyang saiz 8 X 8 inci dengan kertas minyak.
3) Pukul butter, gula perang, gula castor dan peanut butter hingga kembang.
4) Masukkan telur dan esen vanila. Kacau sebati.
5) Masukkan pula soda bikarbonat dan gaul rata.
6) Masukkan tepung sedikit-sedikit. Kacau sebati.
7) Masukkan nestum dan kaup balikkan adunan.
8) Bakar selamat 15 minit. setelah siap, sejukkan didalam peti ais sepenuhnya sebelum langkah berikutnya. (15-20 minit)

Chocolate Filling & Frosting
200g Dark Chocolate
70g Butter
* Masukkan chocolate & butter didalam bekas tahan panas, dan masukkan didalam oven pada suhu 150C selama 5 minit. Kacau sehingga kesemua coklat cair. ATAU cairkan coklat dan butter menggunakan kaedah double boiler.

Peanut Butter Filling
60g Butter
60g Peanut Butter
125g Icing Sugar
1 sudu Teh susu segar
*Pukul semua bahan sehingga kembang dan gebu.

Peanut Butter Chocolate Bars:-
1) Ratakan 1/4 adunan coklat keatas adunan 'base' yang telah sejuk.
2) Ratakan pula peanut butter filling.
3) Akhir sekali, ratakan lebihan coklat tadi ke atas peanut butter filling. Sejukkan didalam peti ais sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dipotong mengikut saiz yg disukai sebelum dihidang.


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...